I mitten/slutet av januari petade jag ner lite fröer i jord, mest på prov egentligen. I år har jag nämligen investerat i en jordkubs-stämplings-mojäng, soilblocker mini 5, som jag ville testköra. Den gör hårt pressade jordkuber att sätta frön som är medel till stora i. Funkar fint till både blomfrön och grönsaksfrön. Finns att köpa här. De allra minsta fröerna tex lejongap och vallmo, de kommer jag breså i plastlådor, pga att det blir för pilligt att få ner en/två i varje kub.

 

 

Det som är bra med att så i jordkuberna är att man egentligen bara behöver jord och något liknande en plåt att ställa dem i tätt samman. Sätter man fröerna hyfsat sent så man inte behöver skola om dem, utan sätta direkt ut, så behövs ju inte en enda plastkruka, bra va!? (skola om/omskolning=plantera i en lite större kruka med mer jord runt) Behöver man skola om plantorna, som jag eftersom jag sätter så tidigt, så är det smidigt att bara placera jordkuben i krukan och fylla på med mer jord runt om. Kuben håller ihop jättefint, speciellt när rötterna binder den samman. & jättebra att man inte behöver störa rötterna som man lätt gör när man ska dela upp små plantor man bresått. Nu när jag behöver omskola de första små plantorna så använder jag en plantjord med mer näring i, till skillnad från jorden som användes vid stämplingen, som är en mix av såjord och plantjord.

 

 

 

 

Skola om de små plantorna får man göra löpande allt eftersom de växter till sig. Bra att inte alla behöver göras samtidigt. Nu finns det mer jord för de små att växa i. Hoppas ni har en fin söndagseftermiddag. Hej!

 

/hanna