I natt föll snö här på småländska höglandet, men annars har ju vintern verkligen lyst med sin frånvaro. Känns märkligt, nästan som att vi kommer hoppa över denna årstid och gå direkt från höst till vår. Vi får se om det kommer mer snö och kallare tider, än finns det ju tid för vinter!

 

 

Jag har så smått börjat odlingsåret med att sätta ner några fröer i jorden. Tidigt, jag vet. Men min plan är följande: Att så de sorters snittblommor som inte har väldigt kort tid mellan sådd och blomning i omgångar för att få plantor som går i blom olika i tid. Risken med att så för tidigt är ju att man får långa gängliga plantor som resultat av för lite ljus och för varm plats som de får växa på. Nu har jag köpt ytterligare växtbelysning för att kunna ge fler plantor extraljus och förhindra detta, sen har jag ett bra uthus där jag förvarar de små liven där tempen är ca 18-19 grader, men jag kommer ha en liten springa på dörren för att få det lite svalare.

 

 

Förra året var första året vi testade på att odla snittblommor till försäljning i butiken. Florister är vi, men det innebär inte att vi är utbildade inom trädgård och odling. Däremot har vi ett stort intresse för detta och så har vi erfarenheten från våra egna trädgårdar. Därför har jag tänkt att vi liksom får testa oss fram lite och lära av våra erfarenheter. Det gick riktigt bra förra året för att vara det första, men det finns mycket jag i år kommer göra annorlunda. Till exempel hur jag försår. Jag har i år köpt en mojäng som man gör jordkuber att så i, soilblockers mini 5 heter just den jag valde, köpt av velobloom. Jag har varit så nyfiken på dessa, om verkligen jorden kommer att hålla ihop när man vattnar på dem m.m men känner redan nu att detta var superbra! Kolla in dem, bra köp! Bilden ovan är några fröer jag testsådde i jordkuber den 14/1. Vilken lycka när det växer va!?

 

 

I år tänkte jag vi skulle testa att odla bukettranunkel. Här ovan är de små knölarna som de ser ut när man köper hem dem, torra och skrynkliga. Innan man sätter dem ska de blötläggas. Jag hade dem i vatten i en skål över natten och titta så fräscha och fina de då blir! (bilden under) Redo att hoppa ner i jorden i krukor och förodlas för tidigare blomning.

 

 

Förra sommaren byggde jag och pappa detta växthus (willab greenroom wall 21m2) hemma och det ska bli så spännande att få använda det i år! I höstas gjorde jag ett litet experiment och höstsådde bland annat fingerborgsblomma och borstnejlikor, har aldrig testat att höstså innan. Fröna grodde i alla fall och nu står de där inne i växthuset. Måste i alla fall vara extremt gynnsamt att övervintra nu med den än så länge milda vintern. Vi satte också ett antal tulpanlökar i höstas som vi kommer skörda till buketter i vår. Fint med härodlat! Några hundra (har förträngt hur många) satte vi ute i en odlingslåda bakom butiken, 1000 st i plastbackar, och även ca 1000 st i växthusets 2 st uppmurade odlingslådor. Vilken fröjd när dessa börjar gå i blom! De har redan börjat titta upp där ur sanden, blir det kallare får jag nog täcka dem med något.

 

 

Det var lite av vad som händer här just nu på odlingsfronten. Har tänkt försöka uppdatera här inne på bloggen om just detta med snittblomsodlingen under året. Vi får se exakt hur frekvent det blir =) Hoppas ni vill hänga med!

/hanna