Det dröjde inte alls länge, efter frosten hade tagit blommorna i våran odling i höstas, som jag satt där och plöjde genom fröfirmornas hemsidor för årets odling. Att leta, drömma, visualisera sig – det är riktigt göttigt! Som att välja ut de allra godaste bitarna till godispåsen. Och visst var det bra att bestämma vad vi skulle odla nästa säsong när man så färskt i minnet hade vad som funkade och inte. Vad som gav avkastning och var odlingsvärt och vilka sorter som helt enkelt floppade.

De blommor vi kunde plocka mest av var aster, chrysantemum, rosenskära, solros, slöjsilja, ringblommor, vädd, klint, dahlia, rävsvans och amarant – de blir en pålitlig grund i odlingarna även i år. Kan ha gått lite bananas med rosenskära i år inser jag nu, tio sorter blev det, men svårt att hejda sig när den finns i så många olika snygga färger och utföranden! Och så är den så odlingsvärd, verkligen hållbar som snittblomma.

De som floppade förra året var…

  • limonium – den blev liten, låg och tunn, får ingen ny chans i år.
  • flox – den blev tanig och inte mycket av, grodde dåligt. Den får en chans till, färgen på ”cherry caramel” är ju så fin! (ned till höger på bilden under)
  • lejongap – de blev alldeles för låga och riktigt tunna. Får läsa på vad som kan gått fel där. Kanske för lite gödning, och troligtvis fel sort. Satte några fröer hemma av en chantilly mix som blev helt underbar – så flera chantilly-sorter har jag köpt hem.
  • zinnia – vad gick fel där egentligen? Direktsådde, men grodde dåligt, kanske stod den för skuggigt – värmeälskare som den är. Nya försök i år i bädd nr 1 som står mest i sol.

 

 

Efter shoppingkalaset hos fröfirmorna började snart kuvert fyllda med fröpåsar dimpa ner i brevlådan från chiltern seeds, sarah raven, swallowtail garden och swan cottage flowers. I tilllägg till de ca 70 olika sorter jag fått hem så samlade jag även in en hel del fröer i höstas. Allt har nu åkt in i ett Excel-ark där jag fyller i namn, färg, höjd, odlingssätt, såtid, odlingsplats, när de gror och omskolas med mera. Allt för att minnas hela säsongen. Då kan jag senare se när jag sådde – om det var i rätt tid, eller om jag ska så senare eller tidigare nästa år till exempel. Och så kan jag smidigt se vad som står på tur att peta ned i jorden. Man börjar lätt så hej vilt nu, lusten och längtan är stark så här års! Men detta känns strukturerat och bra, fick inspiration av Emily på en annan slags trädgård (följ-tips på instagram!)

 

 

Tänk, om sisådär 5-6 månader så är vi där igen. När vi kan börja dagen med att gå ut på baksidan och ner mot hagen till odlingslådorna och skörda dagens snittblommor. Och det är precis så ljuvligt som det ser ut! Belöningen för allt jobb.

/hanna