Tidigare i veckan fick jag äntligen tummen ur och gick igenom alla dahliaknölar och delade dem. Under sommaren växer sig knölarna stora och då är det ju väldigt fiffigt att man kan dela dem för att få flera! Kanske har man (eller fixar) mer plats att sätta dem på i trädgården annars så är det ju fint att kunna ge bort till vänner. =)

 

 

I höstas efter de första frostnätterna grävde jag upp knölarna och skakade av den mesta jorden. Vi la dem i backar och har sedan dess förvarat dem i den ouppvärmda delen av lagårn där temperaturen håller sig på plus. Det blev något kallt vid ett tillfälle och då täckte vi över backarna med tjockt tyg, frågan är om det var så bra i längden – några av knölarna hade tyvärr ruttnat och några var mögliga när vi täckte av dem. Det blev kanske för fuktigt där under? Men efter att mamma för någon vecka sen gått igenom och kastat de som var svampiga så ser ändå större delen av knölarna fina ut.

 

 

När man nu (eller på hösten) delar knölarna ska man tänka på att alla delbitarna måste ha en del av en stammen kvar eller ”ögon” för att den ska kunna växa. Ett öga är den punkt där det senare växer ut skott. Vissa av våra knölar hade vaknat något och då ser man ögonen tydlig som nya små skott, annars kan de faktiskt vara svåra att se. Men letar man i övergången mellan knöl och stam så kan man se små skrovliga ”pluttar”- det är ögon. Vissa stora knölar hade flera stammar, då trasslade jag isär dem först. Använd sekatör för att klippa där de sitter ihop, ingen fara de ”läker” fort. Sen går det bra att klyva stammen mitt itu på längden (använd sekatören och klipp uppifrån) så de två nya knölarna har var sin halv stam. Kan kännas brutalt, jag vet, men det går bra! När jag delat alla knölar duschade jag på de som kändes lite torra och skrynkliga och la tillbaka dem i backarna och ut i lagårn igen.

 

Snart är det dags att börja väcka dahliorna, men det tar vi då! Hoppas ni får en fin vecka! hej!

/hanna